Киев се готви за извънредно положение в енергетиката

Киев се готви за извънредно положение в енергетиката

Киев се готви за извънредно положение в енергетиката

Украинското правителство се готви да обяви извънредно положение в енергетиката, ако блокадата на доставките на въглища от Донбас продължава, съобщи и.д. директор на „Укрэнерго“ Всеволод Ковалчук, цитиран от ТАСС.  Резервите от антрацитни въглища на компанията са 846 хил. тона, а средно на денонощие се потребяват по 30 хил. тона.

Премиерът на Украйна Володимир Гройсман по-рано днес съобщи, че в страната се потребяват 24 млн. тона въглища годишно. От тях 9 млн. тона са антрацитни и идват от „временно окупираните територии“, допълва Ukrinform.

Ситуацията в украинската енергетиката беше дискутирана по време на заседание на антикризисен щаб. По време на срещата министърът на енергетиката и въглищната индустрия Игор Насалик обясни, че правителството е разработило и конкретни мерки, свързани с доставките на въглища, и те ще бъдат обсъдени в близките дни.

Той изрази своето притеснение, че само след две седмици Украйна може да не е в състояние да покрие пиковото потребление на електроенергия.

От края на януари украински паравоенни формирования блокират транспорта на въглища от Донбас и обясняват своите действия с необходимост от борба с контрабандата. Още тогава депутатът Юрий Гримчук посочи, че блокадата ще има силно негативни последици, пише Министерството за временно окупираните територии на Украйна.

Гримчук е категоричен, че страната не извършва търговия с компании от самообявилите се републики в Луганск и Донецк, а всички компании, които доставят въглища от региона, са регистрирани в Украйна и плащат данъци в страната.

About Author

Related posts

Стартира прием на проекти за енергийна ефективност по ОПИК 2014-2020

Стартира прием на проекти за енергийна ефективност по ОПИК 2014-2020

Стартира прием на проекти за енергийна ефективност по ОПИК 2014-2020 Стартира приема на проекти по процедурата за „Повишаване на енергийната ефективност в големи предприятия”, която е инвестиционен приорит по  целевата ос „Енергийна и ресурсна ефективност”на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”(ОПИК) 2014-2020 г. Големите предприятия с инвестиционни намерения да реализират европроекти за енергийна...

Виж повече

Give a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.