Русия е основен доставчик на газ, петрол и въглища в ЕС

Русия е основен доставчик на газ, петрол и въглища в ЕС

Русия е основен доставчик на газ, петрол и въглища в ЕС

Русия е основният енергиен доставчик на страните от Европейския съюз (ЕС), показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Статистиката показва, че през 2015 г. 29% от петрола, 29% от твърдите горива (основно въглища) и 37% от газа, които внася Общността, идват от Русия.

По отношение на газа 33% от вноса е от Норвегия, а 11% – от Алжир. Норвегия държи и дял от 12% от вноса на петрол. Статистиката показва още, че в челната тройка на вносителите на твърди горива се нареждат още Колумбия (с дял от 24% от общия внос) и САЩ (16%).

Като цяло ЕС е силно зависим от вноса на енергийни ресурси и уязвим, защото разчита само на няколко източника, показва статистиката.

През 2015 г. 54% от енергийните нужди на блока са били покрити от внос, сочат още данните на Евростат. Този процент е особено висок в страните „джуджета“ – Малта, Кипър и Люксембург, които разчитат почти изцяло на внос на енергоизточници, и пада под 20% за страни като Естония, Дания и Румъния. Те разчитат на местен добив и на възобновяеми източници, като така успяват да намалят зависимостта си от вноса.

Под 40% е енергийната зависимост на България благодарение на местния добив на въглища. Твърдите горива всъщност играят важна роля за българската енергетика – въглищата имат дял от 35,8% от енергийния микс. В допълнение ядрената енергия също дава известна независимост на страната ни – делът ѝ в микса е около 21,5%.

Делът на природния газ в енергийния микс в България е 14%, а на петрола – 22,7%, показва още статистиката за 2015 г. На възобновяемите активи се падат малко под 11%.

В ЕС основните енергийни източници са ядрените и възобновяемите с дялове от съответно 28,9% и 27% в общото производство на енергия. Твърдите горива заемат третото място с 19%, а природният газ е с дял от 14 на сто.

About Author

Related posts

Намалява интересът към специалностите, свързани с енергетиката

Намалява интересът към специалностите, свързани с енергетиката

Намалява интересът към специалностите, свързани с енергетиката В последните няколко години спада интересът на зрелостниците към специалностите, свързани с енергетиката. Една от причините за това е липсата на професионални гимназии, които да подготвят кадри за сектора. Това каза пред  Bloomberg TV Bulgaria проф. Валентин Колев, преподавател в Техническия университет в София....

Виж повече
ЧЕЗ иска нова цена на тока

ЧЕЗ иска нова цена на тока

ЧЕЗ иска нова цена на тока ЧЕЗ обяви, че ще поиска от КЕВР промяна на цената на електроенергията. Това става няколко дни, след като бе обявена сделката за продажбата на активите на чешкото дружество, като през тези дни се развихри скандалът около самата сделка. От официално съобщение, публикуване на сайта...

Виж повече
НАУЧЕТЕ ЧУЖД ЕЗИК ИЛИ ПОВИШЕТЕ ПРОФЕСИОНАЛНАТА СИ КВАЛИФИКАЦИЯ ПРИ НАС!

НАУЧЕТЕ ЧУЖД ЕЗИК ИЛИ ПОВИШЕТЕ ПРОФЕСИОНАЛНАТА СИ КВАЛИФИКАЦИЯ ПРИ НАС!

НАУЧЕТЕ ЧУЖД ЕЗИК ИЛИ ПОВИШЕТЕ ПРОФЕСИОНАЛНАТА СИ КВАЛИФИКАЦИЯ ПРИ НАС! Възползвайте се от възможността за чуждоезиково обучение и професионална квалификация през следващите три години по програмата „Ваучери за заети лица“. Програмата е наследник на схемите „Аз мога“ и „Аз мога повече“ от миналия програмен период и цели да...

Виж повече

Give a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.